Nordjyske medier “låner” fra madblogs

I går opdagede jeg, at Nordjyske Medier, et jysk mediehus med en lang række lokalaviser og nettjenester under sin paraply, havde “lånt” en af mine opskrifter: ord for ord, sætning for sætning, afsnit for afsnit.

Ophavsret og online giver ofte bøvl, og utrænede mennesker, der publicerer mit indhold kan jeg forstå. Men at et professionelt, kommercielt foretagende med journalistuddannede skribenter og redaktører skulle begå plagiat af den kaliber kom en smule bag på mig.

Den plagierede tekst er nu slettet efter lidt buzz på Mediebevægelsen og på Twitter, hvor loven om six degrees of separation fik problemet eskaleret videre til chefen for onlinemedier hos Nordjyske Medier.
—-

 

Comments
2 Responses to “Nordjyske medier “låner” fra madblogs”
 1. Henning Olsen says:

  Kære Kasper,

  det har været interessant at følge omtalte sag(er først nu blevet opmærksom på den!).

  Vi har netop været med til at få lukket en hjemmeside som, hovedløst og uden respekt for ophavsloven, har lagt hundrede vis af opskrifter – tekst- samt billedmateriale – ud på deres hjemmeside. De har haft som mål, det er i hvert fald vores bud, at generere så meget trafik til deres side for derefter, med økonomiske bagtanker, at åbne en webshop. Siden Italienskmad.com lagde sent i aftes denne meddelelse ud på deres facebook fan-side:

  “Kære fans og brugere af Italienskmad.com,

  VI har her til aften, tirsdag d. 13. december, set os nødsaget til at lukke vores elskede opskriftsunivers ned.

  Vi har drevet Italienskmad.com grundet vores dybe passion for italiensk mad og som en hobby, vi ville dele med så mange som muligt.
  Nu bliver vi truet med diverse sagsanlæg, og det er vi naturligvis nødt til at reagere på, da vi hverken har ressourcer eller midler til at føre eventuelle retssager.

  Vi håber meget på, at vi hurtigt kan være tilbage med maduniverset.
  Det piner os grænseløst, og dette er en absolut nødløsning, som vi er frygtelig kede af!
  Dog ser vi det som vores eneste mulighed lige nu.

  De bedste hilsner fra
  Pia & Teambet bag ItalienskMad.com”

  Det frembragte en bred folkelig forargelse blandt deres knapt 2600 fans. Det som forfærder mig er, at vi ud af små 50 “stikprøver” fandt 43 direkte kopierede opskrifter, tekst- samt billedmateriale fra store udenlandske madsider som bbcgoodfood.com og tasteitaliamag.com uden kildehenvisninger vel at mærke. Det viste sig ydermere at mere end 90 procent af deres opskrifter var gengivet på denne måde – også fra mindre udenlandske blogs – men at de 2600 fans ikke anede uråd og egentlig var ukritiske i forhold til krænkningen.

  De fleste af de udenlandske hjemmesider regerede dog prompte ved “opdagelsen” af brud på ophavsrettighederne og tog affære.

  Tænkte at denne sag ville være interessant i lyset af din egen strid.

  Med Venlig Hilsen,

  Henning Olsen

 2. admin says:

  Kære Henning!

  Det var da en kedelig sag. Jeg har taget mig den frighed at hophøje til en selvstændig tråd her på Madbevaegelsen.dk. Kan læses her:

  http://madbevaegelsen.dk/12220

  Hvorom alting er, er jeg dig stor tak skyldig for at dele din opdagelse — og resultatet af den opdagelse med italienskmad.dk.

  Alt godt,

  Kasper

Leave A Comment

RSS Nyt fra Mediebevægelsen